PELASTUSKOIRA

Pelastuskoiralla tarkoitetaan kadonneiden ihmisten etsintään, viranomaisten avuksi, koulutettua ja tarkastettua koiraa, joka kutsutaan tarvittaessa avustamaan etsinnässä. Käytännön etsintätehtävät voivat sisältää muun muassa metsään eksyneen etsintää ja poikkeusoloissa ihmisten etsintää sortuneista rakennuksista.

Etsinnöissä pelastuskoira on erinomainen apu tarkan hajuaistinsa, kestävyytensä ja ketteryytensä ansiosta. Koira kykenee seuraamaan useita tunteja vanhoja jalanjälkiä, jotka eivät ole silmin nähtävissä. Etsintäkoirat soveltuvat raunioille kokonsa ja ketteryytensä ansiosta ja pääsevät nopeasti ahtaisiinkin paikkoihin. Ne myös kykenevät havaitsemaan ja ilmaisemaan ihmisen tämän ollessa useita metrejä sortumien alla.

MISSÄ KOULUTUS TAPAHTUU?
Pelastuskoirat koulutetaan paikallisissa palvelus- ja pelastuskoirayhdistyksissä. Koulutus sisältää hallittavuuden (tottelevaisuus ja ketteryys) lisäksi henkilöetsinnän sekä maastossa että raunioilla ja jäljestämisen. Yhdistykset järjestävät erilaisia koulutus- ja harjoitustilaisuuksia joissa koulutetaan sekä koiraa että koiranohjaajaa etsintätehtäviin.

MILLAINEN KOIRA JA OHJAAJA SOPII PELASTUSKOIRATOIMINTAAN?
Pelastuskoiratoimintaa ei ole rajattu vain tietyn rotuisille koirille, mutta koiran on oltava rakenteeltaan terve ja hyväkuntoinen. Pelastuskoiran tulee olla sekä ihmisille että toisille koirille ystävällinen ja luottavainen. Sillä tulee olla erinomainen hajuaisti ja taipumus sen käyttämiseen ohjaajan ohjauksessa.

Pelastuskoiratoiminta asettaa vaatimuksia myös koiranohjaajalle. Ohjaajan tulee kouluttautua ja olla stressiä ja hankalia olosuhteita pelkäämätön. Hänen tulee rehellisesti tiedostaa ja tunnustaa sekä omat että koiran rajat toimittaessa vaativissa olosuhteissa.

Kun pelastuskoira on suorittanut määrätyn tasovaatimuksen mukaiset pelastuskoirakokeet, se voidaan nimittää paikalliseen pelastuskoiraryhmään. Pelastuskoiraryhmät ilmoittavat valmiustasonsa pelastusviranomaisille, jotka tarvittaessa hälyttävät ryhmät etsintöihin.

Koirien koulutustasoa on koko ajan ylläpidettävä ja kehitettävä. Kokeen suorittaminen on alin tasovaatimus. Luotettava pelastuskoira suoriutuu huomattavasti vaativammista etsinnöistä kuin koesuorituksissa edellytetään.

MITEN MUKAAN TOIMINTAAN?
Pelastuskoiratoimintaan pääsee mukaan ottamalla yhteyttä paikkakunnalla toimivaan pelastus- tai palveluskoirayhdistykseen. Yhdistykset järjestävät koulutustilaisuuksia sekä maastoissa että raunioilla. Hyvä lähtökohta pelastuskoiralle on jo valmiiksi suoritettu käyttäytymiskoe sekä jäljestämis- ja henkilöetsintäkoulutus.

Pelastuskoiratoiminta toimii osana Vapapaehtoista Pelastuspalvelua (Vapepa).

Koetoiminta
SPKL:n kanssa yhteistyössä
Royal Canin -uusi
Dogsport.fi / Dog & Cat
Orion Pharma Eläinlääkkeet
Back on Track
Showlink
Skl
IRO