Valjakkohiihto (PAVH), ei koulutustunnusta

Valjakkohiihto on palveluskoirien talvinen harrastuslaji, jossa ohjaaja ja koira liikkuvat maastossa vauhdikkaasti. Kuntourheilijalle valjakkohiihto, ilman ahkiota, tarjoaa hyvän keinon talvisin oman ja koiran kunnon ylläpitämiseen. Valjakkohiihdon kilpailutoimintaan pääsee ns. naruluokkiin mukaan jo vähäisillä varustehankinnoilla. Valjakkohiihdossa koira juoksee hiihtävän ohjaajan edessä, ollen joustavalla narulla kytkettynä ohjaajan vyössä olevaan lenkkiin.

Koiran koko ei ole kovin ratkaiseva puhuttaessa valjakkokoirista. Varsinkin naruluokissa selviytyy myös kevyt koira hyvin. Ahkiollisissa kilpailuluokissa laji asettaa koiran painolle, voimalle, nopeudelle, työhalulle ja sisukkuudelle omat vaatimuksensa. Ahkion kilpailupaino on nartuilla 15 ja uroksilla 20 kiloa, joten kevyempi koira joutuu varsinkin nousuissa koville.

Kilpailuissa hiihdettävä sarja määräytyy koiran rodun ja ohjaajan sukupuolen ja iän mukaan. Kilpailuluokka A on avoin kaikille koiraroduille. Luokka B on avoin muille roduille lukuun ottamatta seisovia lintukoiria. Luokka C on avoin muille roduille lukuun ottamatta seisovat lintukoirat, suurnautserit ja dobermannit. Kokeissa hiihdettävät matkat ovat 5 -15 kilometriä, riippuen sarjasta sekä kilpailupaikan asettamista rajoitteista.

Sprintti on valjakkohiihdon tulokaslaji, jonka suosio on kasvussa. Kilpailumatka on 1 - 2,5 km/lähtö ja jaetaan naisten ja miesten sarjoihin. Kunkin luokan ensimmäinen lähtö hiihdetään väliaikalähtönä, jolloin valjakot lähtevät 1 min. välein. Väliaikalähtöjen aikojen perusteella kilpailijat jaetaan välieriin. Finaalissa hiihtää 4-6 koiraohjaajaa koirineen.

***

Kokeiden ja kilpailujen säännöt ja ohjeet löytyvät täältä.

Koetoiminta
SPKL:n kanssa yhteistyössä
Royal Canin -uusi
Dogsport.fi / Dog & Cat
Orion Pharma Eläinlääkkeet
Back on Track
Showlink
Skl
IRO