RALLY-TOKO

Rally-toko on hauskaa aktivointia, jota voivat harrastaa kaikenikäiset ja kaiken kokoiset koirat ja ihmiset. Rally-tokon tavoitteena on ohjaajan ja koiran välinen yhteistyö sekä opettaa ohjaajalle hyvää koiran käsittelytaitoa. Tärkeintä radalla ja treeneissä on iloinen kontakti, liikkeet suoritetaan hymyssä suin, hännät heiluen. Koiraa saa kehua ja kannustaa koko suorituksen ajan.

Mitä on rally-toko?

Rally-toko on 2000-luvun alkupuolella Yhdysvalloissa kehitetty laji, joka yhdistää elementtejä tokosta, agilitystä ja koiratanssista. Rally-tokon tavoitteena on ohjaajan ja koiran välinen hyvä yhteistyö sekä hyvän koirankäsittelytaidon opettaminen ohjaajalle. Koiraa saa ohjata sekä suullisin käskyin että käsimerkein ja kannustaa koko suorituksen ajan. Rally-tokossa suoritetaan erilaisia liikkeitä (mm. liikkeestä istuminen, liikkeestä seisominen, seuraamispuolen vaihtaminen, seuraaminen eri tempoilla ja erilaisin käännöksin, ohjaajan edessä peruuttaminen) tehtäväkylttien määräämässä järjestyksessä, tuomarin suunnittelemalla radalla.

Kenelle laji sopii?

Rally-tokoa voivat harrastaa kaikenikäiset ja kaiken kokoiset koirat sekä ihmiset. Rally-toko on kehitetty aivan tavallisia koiranomistajia ajatellen. Rally-toko on alokasluokassa vielä helppoa, ja kynnys kisaamaan on tarkoituksella mahdollisimman matala. Ylemmissä luokissa riittää sitten haastetta tavoitteellisemmillekin ohjaajille ja kouluttajille. Kaikissa luokissa hyvän menestymisen edellytys on koiran hyvä kontakti ohjaajaan ja keskittyminen yhteistyöhön hänen kanssaan.

Mikä on lajin tarkoitus?

Laji sopii mainiosti yhteistyön ja kontaktin parantamiseen, temppujen opettamiseen ja koiran aktivointiin. Sitä on helppo harjoitella itsekseen myös kotona ja lenkkien ohessa. Esimerkiksi kilpailusuorituksen aikana koiran kehuminen ja innostaminen ovat ehdottomasti sallittuja. Rally-toko tarjoaa hyvää fysiikkatreeniä etenkin ylemmissä luokissa, missä koira tekee pyörähdyksiä eri suuntiin, erilaisia peruutustehtäviä ja hyvää takapäänkäyttöä vaativia käännöksiä sekä seuraamista myös ohjaajan oikealla puolella.

Miten kilpaillaan?

Rally-tokokilpailuissa on neljä tasoluokkaa, joista alokasluokka suoritetaan hihnassa, ja avoin-, voittaja- sekä mestariluokka koira vapaana. Kilpailuissa suoritetaan rata, joka koostuu erilaisista tehtäväkylteistä. Kylttejä on radalla 10–20 kappaletta. Radan pituus ja liikkeiden vaativuus kasvaa luokasta toiseen siirryttäessä. Jokainen kilpailurata on erilainen tuomarin suunnittelema kokonaisuus.

Koirakoilla on radalle lähtiessään 100 pistettä, ja pistevähennyksiä tuomitaan paitsi väärin suoritetuista liikkeistä myös esimerkiksi taluttimen kiristymisestä, liiallisesta asennon vinoudesta, haluttomuudesta ja hitaudesta, liikkeiden epätarkkuudesta tai liian kovasta komentamisesta. Hyväksytyssä suorituksessa on vähennysten jälkeen vähintään 70 pistettä. Koirakko tarvitsee kolme hyväksyttyä suoritusta vähintään kahdelta eri tuomarilta, jotta voi saada koulutustunnuksen ja siirtyä seuraavaan luokkaan.

Miten harrastus aloitetaan?

Harrastuksen voi aloittaa kuka tahansa. Parhaiten lajiin kuitenkin tutustuu ja kylttien oikeat suoritusohjeet sekä lajin säännöt omaksuu hakeutumalla rally-tokokursseille. Kursseja järjestävät useat koiraharrastusseurat ja koirakoulut ympäri Suomen.

Rally-tokon tehtäväkyltit sekä ratapohjatiedosto (PowerPoint) löytyvät Virkusta.

***

Kokeiden ja kilpailujen säännöt ja ohjeet löytyvät täältä.

Päivitetty 19.12.2022

Koetoiminta
SPKL:n kanssa yhteistyössä
Royal Canin -uusi
Dogsport.fi / Dog & Cat
Orion Pharma Eläinlääkkeet
Back on Track
Showlink
Skl
IRO