Ratahenkilöstön eri tasojen vaatimukset:
MH-toimihenkilö
Kurssille voi hakeutua henkilö, joka on kiinnostunut kouluttautumaan koirien luonteen parissa. MH-toimihenkilöiden koulutukset myöntää Palveluskoiraliitto. Koulutuksen järjestäjänä voi toimia Palveluskoiraliiton jäsenyhdistys tai luonnetoimikunta.
MH-toimihenkilön tehtävät
MH-toimihenkilö voi työskennellä luonnekuvausradalla kaikissa MH-toimihenkilön tehtävissä sekä vastaavana koetoimitsijana. MH-toimihenkilön tehtävät on määritelty MH-luonnekuvauksen järjestämisohjeessa, jossa MH-toimihenkilöstä käytetään nimitystä avustaja.
MH-luonnekuvauksen vastaavan koetoimitsijan tulee olla pätevöitynyt MH-toimihenkilö.
Vaatimukset MH-toimihenkilökurssille haettaessa
− on suorittanut kennelpiirin tai Palveluskoiraliiton järjestämän koetoimitsijan peruskurssin
− vähintään 18 vuoden ikä
− on Kennelliiton jäsen
− on ominaisuuksiltaan MH-toimihenkilöksi sopiva kulloinkin voimassa olevien Kennelliiton sääntöjen ja ohjeiden mukaisesti
− on kykenevä toimimaan radalla fyysisissä tehtävissä, esimerkiksi kyykistymään, juoksemaan ja leikkimään koiran kanssa
MH-toimihenkilökurssi
Kurssi sisältää teoriaosuuden ja käytännön harjoittelun. MH-toimihenkilökurssin päätteeksi on loppukoe. Loppukoe sisältää teoriakokeen ja käytännön kokeen. Loppukokeen hyväksytysti suorittaneet esitetään nimettäväksi MH-toimihenkilöiksi. MH-toimihenkilö on pätevä toimimaan vastaavana koetoimitsijana MH-luonnekuvauksessa.
MH-toimihenkilöpätevyyden säilyttäminen ja palauttaminen
Pätevyyden säilyttämiseksi on henkilön toimittava virallisessa MH-luonnekuvauksessa toimihenkilönä vähintään kolmessa kuvauksessa viimeisen viiden vuoden aikana. Lisäksi hänen tulee yhä täyttää kohdassa samat vaatimukset kuin kurssille hakeutuessaan.
Jos edellä mainitut ehdot eivät täyty, voi Palveluskoiraliitto poistaa pätevyyden. Jotta pätevyys voidaan uusia, tulee henkilön kerrata kirjallinen koulutusmateriaali sekä antaa pätevyyden näyte luonnetoimikunnan hyväksymälle kuvaajalle.
Lisäksi noudatetaan MH-luonnekuvauksen toimihenkilökoulutusohjeen kohdan 4. yleisiä ohjeita myönnettyjen toimihenkilöoikeuksien tai -pätevyyksien säilyttämisestä, poistamisesta ja palauttamisesta.
Mikäli MH-toimihenkilöille järjestetään jatkokoulutusta, on jatkokoulutukseen osallistuttava säilyttääkseen pätevyytensä.
MH-luonnekuvauksen toimihenkilökoulutusohje löytyy Virkusta sekä tästä.
Ohje on voimassa 1.3.2025 alkaen.
Testinohjaajien koulutuksesta vastaa Palveluskoiraliitto.
Testinohjaajan tehtävät
Testinohjaaja toimii testinohjaajana kuvauksessa ja:
− ohjeistaa koiran ohjaajaa koko radan ajan
− huolehtii radan sujuvuudesta
− ohjaa ja ohjeistaa ratatoimihenkilöitä
− noudattaa kuvaajien antamia ohjeita
Testinohjaajan pätevyyden omaava on pätevä toimimaan myös MH-toimihenkilönä tai vastaavana koetoimitsijana. Nämä pätevyydet poistuvat testinohjaajan pätevyyden poistuessa, mikäli näiden pätevyyksien säilymisen edellytykset eivät täyty.
Vaatimukset kurssille haettaessa
− on Kennelliiton jäsen
− on ominaisuuksiltaan testinohjaajaksi sopiva kulloinkin voimassa olevien Kennelliiton sääntöjen ja ohjeiden mukaisesti
− on kykenevä toimimaan radalla fyysisissä tehtävissä, esimerkiksi kyykistymään, juoksemaan ja leikkimään koiran kanssa.
− vähintään 18 vuoden ikä
− omaa hyvän suullisen esitystaidon
− omaa voimassa olevan toimihenkilöpätevyyden ja riittävän kokemuksen MH-radalla toimimisesta
− on toiminut vastaavana koetoimitsijana MH-luonnekuvauksessa
− on toiminut vähintään 40 koiran MH-luonnekuvauksessa MH-toimihenkilönä
− on toiminut vähintään 20 koiralle etäleikkijänä MH-luonnekuvauksessa.
Testinohjaajakurssi
Testinohjaajakurssin päätteeksi on loppukoe, joka sisältää teoriakokeen ja käytännön kokeen. Tämän saa uusia kerran vuoden sisällä. Loppukokeen läpäistyään henkilöstä tulee testinohjaajaharjoittelija. Hänen tulee suorittaa pätevöidyn testinohjaajan mukana 40 koiran testinohjaus hyväksytysti virallisissa MH- luonnekuvauksissa. Paikka harjoittelua varten varataan kuvaajilta. Harjoittelupaikka tulee varata niin, että molemmilla kuvaajilla on tieto harjoittelijoista samanaikaisesti (esim. sähköpostitse). Harjoittelijan tulee informoida myös vastaavaa koetoimitsijaa harjoittelusta. Kerrallaan yhdessä kuvauksessa voi olla korkeintaan kaksi harjoittelijaa, mukaan lukien kuvaajaharjoittelijat.
Hyväksytyn harjoittelun kriteerinä on, että testinohjaus sujuu järjestämisohjeen mukaisesti.
Testinohjaajaharjoittelut tulee suorittaa kahden vuoden kuluessa kurssin päättymisestä. Palveluskoiraliiton
päätöksellä määräajasta voidaan poiketa. Harjoittelut hyväksytysti suorittaneet esitetään nimettävän MH-testinohjaajiksi.
Testinohjaajan pätevyyden voimassaolo, säilyttäminen ja palauttaminen
Pätevyyden säilyttämiseksi on testinohjaajan toimittava virallisessa MH-luonnekuvauksessa testinohjaajana vähintään joka toinen vuosi sekä tulee osallistua testinohjaajien jatkokoulutukseen vähintään joka toinen kerta.
Lisäksi hänen tulee yhä täyttää samat edellykset kuin kurssille hakeutuessa on voimassa.
Jos testinohjaaja ei täytä edellä mainittuja velvoitteita, menettää hän testinohjaajaoikeutensa, kunnes on osallistunut jatkokoulutukseen. Jos testinohjaaja ei ole toiminut testinohjaajan tehtävissä kahteen vuoteen, tulee hänen pätevyytensä palauttamiseksi antaa luonnetoimikunnan määräämä pätevyyden näyte.
Lisäksi noudatetaan MH-luonnekuvauksen toimihenkilökoulutusohjeen kohdan 4. yleisiä ohjeita myönnettyjen toimihenkilöoikeuksien tai -pätevyyksien säilyttämisestä, poistamisesta ja palauttamisesta.
MH-luonnekuvauksen toimihenkilökoulutusohje löytyy Virkusta sekä tästä.
Ohje on voimassa 1.3.2025 alkaen.
MH-luonnekuvaajien koulutuksesta vastaa Palveluskoiraliitto.
Kuvaajan tehtävät ja asema
Kuvaaja toimii kuvauksissa luonnekuvaajana ja vastaa kuvaustilaisuudesta. Kuvaaja varmentaa tulokset koejärjestelmään. Hän vastaanottaa kuvaaja- ja testinohjaajaharjoitteluita ja antaa niistä kirjalliset lausunnot sekä tarvittaessa antaa lausunnot toimihenkilöiden toiminnasta.
Kuvaaja on pätevöity ko. lajin ylituomari.
Vaatimukset kurssille haettaessa
− Kennelliiton jäsenyys
− on käytöksensä ja arvostelukykynsä puolesta MH-luonnekuvaajaksi sopiva
− kykenee toimimaan radalla fyysisissä tehtävissä (esim. tarvittaessa käsitellä ja leikkiä koiran kanssa)
− vähintään 18 vuoden ikä
− on suorittanut ylituomarin peruskurssin
− on riittävän kokenut koirien käyttäytymisen arviointiin
− on toiminut vastaavana koetoimitsijana, sekä testinohjaajana vähintään 40 koiralle virallisessa MH-luonnekuvauksessa
− omaa hyvän suullisen ja kirjallisen esitystaidon
− on saanut suosituksen paikalliselta kennelyhdistykseltä, rotua harrastavalta yhdistykseltä tai rotujärjestöltä. Suosituksen tulee sisältää selvitys ehdokkaan sopivuudesta ja perehtyneisyydestä luonnekuvaustoimintaan, sekä kokemuksesta koirien kanssa toimimisesta.
Tuomarikoulutuksen osallistujat valitsee Suomen Palveluskoiraliiton hallitus luonnetoimikunnan esityksen pohjalta. Vaatimusten tulee täyttyä ennen kuin hakuaika umpeutuu. Tarvittavat dokumentit suoritetuista koulutuksista ja toiminnasta tulee liittää hakemukseen.
Kuvaajien koulutus ja pätevöinti
Kuvaajien koulutus muodostuu pääsykokeesta, kuvaajakurssista, käytännön kokeesta, harjoitusarvosteluista, loppukokeesta, sekä sen jälkeen suoritettavista koearvosteluista. Kouluttautuminen kestää noin 2-3 vuotta.
MH-luonnekuvauksen toimihenkilökoulutusohje löytyy Virkusta sekä tästä.
Ohje on voimassa 1.3.2025 alkaen.
Sivua päivitetty 1.4.2024