Kurssille osallistuva
Kurssin kesto: noin 4–6 tuntia.
Kurssille ei ole osallistujarajoitusta.
Koetoimitsijakurssin hyväksytysti suorittaneille myönnetään koetoimitsijapätevyys. Pätevyys merkitään Virkkuun, ja se näkyy myös Virkku-kortissa (https://www.virkku.net/kortti).
Pätevyyden säilyttäminen
Vastaavan koetoimitsijan tulee olla Kennelliiton jäsen.
Koetoimitsijapätevyys on voimassa toistaiseksi.
Mikäli jatkokoulutusta järjestetään, on vastaavan koetoimitsijan on osallistuttava hänelle suunnattuun jatkokoulutukseen säilyttääkseen pätevyytensä.
Luonnetestin ylituomareiden koulutuksen järjestää Palveluskoiraliitto.
Vaatimukset koulutukseen osallistuville
− on Suomen Kennelliiton jäsen
− on kurssille valittaessa täyttänyt 18 vuotta
− on suorittanut ylituomarin peruskurssin
− on yleistä luottamusta nauttiva, käytöksensä, luonteensa ja arvostelukykynsä puolestaylituomarin tehtävään sopiva henkilö
− on kykenevä toimimaan radalla fyysisissä tehtävissä, esimerkiksi kyykistymään, juoksemaan ja leikkimään koiran kanssa sekä tarvittaessa pitelemään vahvaakin koiraa
− on riittävän kokenut koiraharrastaja koirien käyttäytymisen arviointiin
− on toiminut sekä vastaavana koetoimitsijana että ratamestarina luonnetesteissä ja tästä on tuomareiden lausunnot
− omaa hyvän suullisen ja kirjallisen esitystaidon
− on saanut suosituksen Suomen Kennelliittoon kuuluvalta paikalliselta kennelyhdistykseltä, rotua harrastavalta yhdistykseltä tai rotujärjestöltä. Suosituksen tulee sisältää selvitys ehdokkaan sopivuudesta ja perehtyneisyydestä luonnetestitoimintaan, sekä kokemuksesta koirien kanssa toimimisesta.
Tuomarikoulutuksen osallistujat valitsee Suomen Palveluskoiraliiton hallitus luonnetoimikunnan esityksen pohjalta. Vaatimusten tulee täyttyä ennen kuin hakuaika umpeutuu. Tarvittavat dokumentit suoritetuista koulutuksista ja toiminnasta tulee liittää hakemukseen.
Luonnetestin ylituomareiden koulutus muodostuu pääsykokeesta, luonnetestituomarikurssista, käytännön kokeesta, harjoitusarvosteluista, loppukokeesta ja sen jälkeen suoritettavista koearvosteluista. Kouluttautuminen kestää keskimäärin 2–3 vuotta. Osallistujilta edellytetään täysiaikaista läsnäoloa koulutuspäivillä.
Ennen varsinaista kurssia tai kurssin ensimmäisenä päivänä pidetään pääsykoe, jonka aihealueet ilmoitetaan erikseen. Kokeen hyväksytysti suorittaneet jatkavat varsinaiselle kurssille. Kurssin päätteeksi pidetään normaalia luonnetestitilannetta vastaava käytännön koe.
Luonnetestin ylituomareiden koulutus, pätevöiminen ja toimintaohje löytyy Virkusta sekä tästä.
(Voimassa 1.3.2025 lähtien)
Luonnetestituomarin arvosteluoikeuden jatkoaikahakemus
Ohje luonnetestituomarin arvosteluoikeuden jatkoajan hakemisesta
Sivua päivitetty 1.4.2025